bg

Напомняне: Краен срок за първо броене на МОВП площадки 15.05
11.05.2018

Наближава 15 май. Това е крайният срок за първото преброяване на птиците в площадките за мониторинг.

Идният уикенд е последната възможност да преброите птиците в своите места за мониторинг, затова не изпускайте да направите своя принос за оценяване състоянието на птиците в България.

Резултатите са изключително ценни и ни показват, кой от видовете намалява и кой се увеличава. Вижте например какво се случва с полската чучулига. За последните 14 години, популацията и е намалявала с 30%.

 

Polska-chuchuliga-A.arvensis-2005-2017.jpg

 

Подобни оценки са възможност само и единствено с участието на много хора в цялата страна. Затова участието на всеки един човек е от изключително важно значение.

Предпочитаме записването да стане с приложението SmartBirds Pro, но ако се затруднявате, може да използвате хартиените формуляри от тук и да въведете своите наблюдения в страницата SmartBirds.org.

Ето как изглеждат записите на един от участниците, успял да направи своето първо посещение и да запише своите наблюдения чрез приложението SmartBirds Pro. Наблюденията показват много точно, къде са били птиците и кои местообитания са ползвали.

 

ploshtadka-movp.JPG

Ако все още не участвате и желаете да се включите, може да разгледате свободните места в страницата SmartBirds.org следвайки инструкцията тук.

За въпроси пишете на monitoring [@] bspb [.] org

 

http://www.ebcc.info/
http://www.birdlife.org/
http://www.rspb.org.uk/
http://www.BG03.moew.government.bg

За контакти

София 1111, п. к. 50
ж.к. Яворов бл.71 вх.4 ап.1
тел.: (02) 97 99 500

е-мейл: monitoring@bspb.org

Facebook Намерете ни във Facebook